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FAQS ABOUT AFFORDABLE CARE ACT 
IMPLEMENTATION (PART XV) 
April 29, 2013 

 
Set out below are additional Frequently Asked Questions (FAQs) regarding implementation of 
various provisions of the Affordable Care Act.  These FAQs have been prepared jointly by the 
Departments of Labor, Health and Human Services (HHS), and the Treasury (collectively, the 
Departments).  Like previously issued FAQs (available at http://www.dol.gov/ebsa/healthreform/ 
and http://www.cciio.cms.gov/resources/factsheets/index.html), these FAQs answer questions 
from stakeholders to help people understand the law and benefit from it, as intended. 
 
Annual Limit Waiver Expiration Date based on a Change to a Plan or Policy Year 
 
Q1:  If a group health plan or health insurance issuer that was granted a waiver from the 
annual limits requirements under Public Health Service Act (PHS Act) section 2711 
changes its plan year (or, in the individual market, policy year) prior to the waiver 
expiration date, can that change modify the expiration date of the waiver?  
 
No.  Changing the plan year (or, in the individual market, policy year) does not change the 
waiver expiration date.  Annual limit waivers under PHS Act section 27111 were approved by 
HHS for the plan or policy year in effect when the plan or issuer applied for the waiver.  The 
same holds true for waiver extensions.  They extended the waiver based on the date of the plan 
or policy year in effect when the initial application was submitted.  As a result, waiver recipients 
that change their plan or policy years will not extend the expiration date of their waivers. 
 
For example, if a waiver approval letter states that a waiver is granted for an April 1, 2013 plan 
or policy year, the waiver will expire on March 31, 2014, regardless of whether the plan or issuer 
later amends its plan or policy year.  That said, waiver recipients may terminate the waiver at any 
time prior to its approved expiration date, for example, on December 31, 2013 rather than on 
March 31, 2014.   
 

                                                            
1  The annual limit waiver program was established in the June 28, 2010 interim final regulations (IFR) (codified at 
26 CFR 54.9815-2711T; 29 CFR 2590.715-2711; and 45 CFR 147.126) that implemented PHS Act section 2711, as 
amended by the Affordable Care Act.  PHS Act section 2711 generally prohibits group health plans and health 
insurance issuers offering group or individual health insurance coverage (other than with respect to non-
grandfathered individual health plans) from imposing lifetime or annual limits on the dollar value of essential health 
benefits, but allows ‘‘restricted annual limits’’ with respect to essential health benefits (as defined in section 1302(b) 
of the Affordable Care Act) for plan years (in the individual market, policy years) beginning before January 1, 2014.  
The IFR provided that these restricted annual limits may be waived by the Secretary of HHS if compliance with the 
IFR would result in a significant decrease in access to benefits or a significant increase in premiums.  Subregulatory 
guidance issued by HHS set forth the process for obtaining such a waiver.  For a listing of relevant guidance, see 
http://cciio.cms.gov/resources/regulations/index.html#alw.  
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Additionally, HHS requested that each plan or issuer provide its effective dates of coverage as 
part of its annual limit waiver application, in part so that HHS would have a record of the 
waiver’s expiration date.  As noted in the Technical Instructions,2 waiver recipients must retain 
all records pertaining to their waiver applications to permit HHS to conduct audits of waiver 
applications. If there is a discrepancy between the plan or policy year in an original application 
and a subsequent annual update, HHS may review the waiver to determine whether the group 
health plan or health insurance issuer is in compliance with HHS’s policy on annual limit 
waivers.   
 
Provider Non-Discrimination 
 
PHS Act section 2706(a),3 as added by the Affordable Care Act, states that a “group health plan 
and a health insurance issuer offering group or individual health insurance coverage shall not 
discriminate with respect to participation under the plan or coverage against any health care 
provider who is acting within the scope of that provider’s license or certification under 
applicable state law.”  PHS Act section 2706(a) does not require “that a group health plan or 
health insurance issuer contract with any health care provider willing to abide by the terms and 
conditions for participation established by the plan or issuer,” and nothing in PHS Act section 
2706(a) prevents “a group health plan, a health insurance issuer, or the Secretary from 
establishing varying reimbursement rates based on quality or performance measures.”  Similar 
language is included in section 1852(b)(2) of the Social Security Act4 and implementing HHS 
regulations.5  
 
Q2:  Will the Departments be issuing regulations addressing PHS Act section 2706(a) prior 
to its effective date? 

                                                            
2  See Technical Instructions, page 3, 
http://cciio.cms.gov/resources/files/annual%20_limit_waivers_technical_instructions_update_081911.pdf. (June 17, 
2011). 
3  PHS Act section 2706(a) also is incorporated into section 715(a)(1) of the Employee Retiree Income Security Act 
(ERISA) and section 9815(a)(1) of the Internal Revenue Code (the Code).  Accordingly, the Departments have 
concurrent jurisdiction over the implementation of PHS Act section 2706(a). 
4  Section 1852(b)(2) of the Social Security Act provides that “A Medicare+Choice organization shall not 
discriminate with respect to participation, reimbursement, or indemnification as to any provider who is acting within 
the scope of the provider’s license or certification under applicable state law, solely on the basis of such license or 
certification. This paragraph shall not be construed to prohibit a plan from including providers only to the extent 
necessary to meet the needs of the plan’s enrollees or from establishing any measure designed to maintain quality 
and control costs consistent with the responsibilities of the plan.”   
5  42 CFR 422.205 provides, in part, that a “[Medicare Advantage] organization may select the practitioners that 
participate in its plan provider networks.  In selecting these practitioners, an MA organization may not discriminate, 
in terms of participation, reimbursement, or indemnification, against any health care professional who is acting 
within the scope of his or her license or certification under state law, solely on the basis of the license or 
certification.  If an MA organization declines to include a given provider or group of providers in its network, it 
must furnish written notice to the effected provider(s) of the reason for the decision.”  Section 422.205 further 
provides that it “does not preclude any of the following [actions] by the MA organization: (1) Refusal to grant 
participation to health care professionals in excess of the number necessary to meet the needs of the plan’s enrollees 
(except for MA private-fee-for-service plans, which may not refuse to contract on this basis); (2) Use of different 
reimbursement amounts for different specialties or for different practitioners in the same specialty; [and] (3) 
Implementation of measures designed to maintain quality and control costs consistent with its responsibilities.” 
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No.  The statutory language of PHS Act section 2706(a) is self-implementing and the 
Departments do not expect to issue regulations in the near future.  PHS Act section 2706(a) is 
applicable to non-grandfathered group health plans and health insurance issuers offering group or 
individual health insurance coverage for plan years (in the individual market, policy years) 
beginning on or after January 1, 2014.   
 
Until any further guidance is issued, group health plans and health insurance issuers offering 
group or individual coverage are expected to implement the requirements of PHS Act section 
2706(a) using a good faith, reasonable interpretation of the law.  For this purpose, to the extent 
an item or service is a covered benefit under the plan or coverage, and consistent with reasonable 
medical management techniques specified under the plan with respect to the frequency, method, 
treatment or setting for an item or service, a plan or issuer shall not discriminate based on a 
provider’s license or certification, to the extent the provider is acting within the scope of the 
provider’s license or certification under applicable state law.  This provision does not require 
plans or issuers to accept all types of providers into a network.  This provision also does not 
govern provider reimbursement rates, which may be subject to quality, performance, or market 
standards and considerations. 
 
The Departments will work together with employers, plans, issuers, states, providers, and other 
stakeholders to help them come into compliance with the provider nondiscrimination provision 
and will work with families and individuals to help them understand the law and benefit from it 
as intended.   
 
For questions about the provider nondiscrimination provision, including complaints regarding 
compliance with the statutory provision by health insurance issuers, contact your state 
department of insurance (contact information is available by visiting www.healthcare.gov/using-
insurance/managing/consumer-help/index.html) or the Centers for Medicare & Medicaid 
Services, Center for Consumer Information and Insurance Oversight at 1-888-393-2789.  For 
employment-based group health plan coverage, you also may contact the Department of Labor at 
www.askebsa.dol.gov or 1-866-444-3272.   
 
Coverage for Individuals Participating in Approved Clinical Trials   
 
In general, PHS Act section 2709(a),6 as added by the Affordable Care Act, states that if a group 
health plan or health insurance issuer in the group and individual health insurance market 
provides coverage to a qualified individual (as defined under PHS Act section 2709(b)), then 
such plan or issuer: (1) may not deny the qualified individual participation in an approved 
clinical trial with respect to the treatment of cancer or another life-threatening disease or 
condition; (2) may not deny (or limit or impose additional conditions on) the coverage of routine 
patient costs for items and services furnished in connection with participation in the trial; and (3) 
may not discriminate against the individual on the basis of the individual’s participation in the 
trial.   

                                                            
6  PHS Act section 2709 also is incorporated into section 715(a)(1) of ERISA and section 9815(a)(1) of the Code.  
Accordingly, the Departments have concurrent jurisdiction over the implementation of PHS Act section 2709. 
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A qualified individual under PHS Act section 2709(b) is generally a participant or beneficiary 
who is eligible to participate in an approved clinical trial according to the trial protocol with 
respect to the treatment of cancer or another life-threatening disease or condition; and either: (1) 
the referring health care professional is a participating provider and has concluded that the 
individual’s participation in such trial would be appropriate; or (2) the participant or beneficiary 
provides medical and scientific information establishing that the individual’s participation in 
such trial would be appropriate.   
 
Q3:  Will the Departments be issuing regulations addressing PHS Act section 2709 prior to 
its effective date? 
 
No.  The statutory language of PHS Act section 2709 is self-implementing and the Departments 
do not expect to issue regulations in the near future.  PHS Act section 2709 is applicable to non-
grandfathered group health plans and health insurance issuers offering group or individual health 
insurance coverage for plan years (in the individual market, policy years) beginning on or after 
January 1, 2014.   
 
Until any further guidance is issued, group health plans and health insurance issuers are expected 
to implement the requirements of PHS Act section 2709 using a good faith, reasonable 
interpretation of the law.  The Departments will work together with employers, plans, issuers, 
states, providers, and other stakeholders to help them come into compliance with the law and 
will work with families and individuals to help them understand the coverage for clinical trials 
provision and benefit from it as intended.   
 
For questions about the coverage for clinical trials provision, including complaints regarding 
compliance with the statutory provision by health insurance issuers, contact your state 
department of insurance (contact information is available by visiting www.healthcare.gov/using-
insurance/managing/consumer-help/index.html) or the Centers for Medicare & Medicaid 
Services, Center for Consumer Information and Insurance Oversight at 1-888-393-2789.  For 
employment-based group health plan coverage, you also may contact the Department of Labor at 
www.askebsa.dol.gov or 1-866-444-3272.   
 
Transparency Reporting 
 
Under section 1311(e)(3) of the Affordable Care Act, as implemented by regulations at 45 CFR 
155.1040(a) and 156.220, health insurance issuers seeking certification of a health plan as a 
qualified health plan (QHP) must make accurate and timely disclosures of certain information to 
the appropriate Health Insurance Marketplace (also known as Exchange), the Secretary of HHS, 
and the state insurance commissioner, and make it available to the public.  Section 2715A of the 
PHS Act,7 as added by the Affordable Care Act, extends the transparency reporting provisions 
under section 1311(e)(3) to non-grandfathered group health plans and health insurance issuers 
offering group or individual coverage, except that a plan or coverage not offered through an 

                                                            
7  PHS Act section 2715A also is incorporated into section 715(a)(1) of ERISA and section 9815(a)(1) of the Code.  
Accordingly, the Departments have concurrent jurisdiction over the implementation of PHS Act section 2715A. 
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Exchange shall only be required to submit such information to the Secretary of HHS and state 
insurance commissioner, and make the information public.   
 
Q4:  When do plans and issuers have to comply with the transparency in coverage 
reporting requirements under section 1311(e)(3) of the Affordable Care Act and section 
2715A of the PHS Act? 
 
Section 1311(e)(3) of the Affordable Care Act, as implemented at 45 CFR 155.1040(a) and 
156.220, requires QHP issuers to submit specified information to the Marketplace and other 
entities in a timely and accurate manner.  However, because QHP issuers will not have some of 
the data necessary for reporting under this requirement until during or after the first year of 
operation of their QHPs (e.g., QHP enrollment and disenrollment), HHS is clarifying that, in 
order to comply with section 1311(e)(3) as implemented at 45 CFR 155.1040(a) and 156.220, 
QHP issuers will begin submitting information only after QHPs have been certified as QHPs for 
one benefit year.8  
 
Similarly, because section 2715A of the PHS Act simply extends the transparency provisions set 
forth in section 1311(e)(3) of the Affordable Care Act to group health plans and health insurance 
issuers offering group and individual health insurance coverage, the Departments clarify that the 
reporting requirements under section 2715A of the PHS Act will become applicable to group 
health plans and health insurance issuers offering group and individual health insurance coverage 
no sooner than when the reporting requirements under section 1311(e)(3) of the Affordable Care 
Act become applicable.  As previously stated, the Departments will coordinate regulatory 
guidance on the transparency in coverage standards for coverage offered inside and outside of 
the Marketplaces.9  
 
 

                                                            
8  Benefit year is defined as a calendar year for which a health plan provides coverage for health benefits.  45 CFR 
155.20. 
9  See Preamble to the Establishment of Exchanges and Qualified Health Plans; Exchange Standards for Employers, 
77 FR 18310, 18417 (March 27, 2012). 


